ОСВЕЩАВАНЕ НА НОВ ХРАМ В ЛОВЕШКО

25 септември 2011 16:48, Ловчанска митрополия

Освещаване на храм в с. Дивчовото

На 25 септември Ловчанският митрополит Гавриил освети новопостроен храм в епархията.

Сгушено в гънките на китния Тетевенски балкан, село Дивчовото има едва 170 жители. За сметка на това Творецът е бил щедър към това място, когато е създавал природните красоти, защото тук те са в изобилие. За съжаление обаче, в селото никога не е имало Божий дом.

Едва през лятото на 2000 г. викарият на покойния вече Ловчански митрополит Григорий, Смоленски еп. Нестор, прави първа копка за строеж на храм. Нещата по храмостроителството не тръгват добре, има опасност това благочестиво начинание да потъне в забвение.

И така до 2010 г., когато със строежа се захваща г-н Тодор Симов. Той самият не е родом от тези места, но по някакъв начин се озовава в с. Дивчовото, построява си къща и решава да помогне в строежа на храма. Възпитан в православен дух, той дава много от себе си, за да може година по-късно храмът, посветен на св. вмчк Георги Победоносец, благолепно да се извисява в подножието на Балкана.

„Наистина тук е много красиво и живописно, но онова, което липсваше на това място, за да придобие завършеност в красотата си, е Божият дом” - с такива думи Ловчанският митрополит Гавриил се обърна към събралото се множество след светата служба. Владиката каза още, че всеки, който е построил църква на този свят, се е погрижил и в Царството Небесно да има дом.

В слънчевия есенен ден в село Дивчовото бе дошла духовна пролет, свидетелство за това бяха очите на местните хора, особено на по-старите, те едновременно се смееха и плачеха и причината за това бе радостта – радост, която изпитваха може би за пръв път в живота си.

Снимки