НАГРАДА МИЙС ВАН ДЕР РОЕ

Нойес Музеум спечели тазгодишната награда Мийс ван дер Рое

от 12.04.2011,/Строителство и градът/

През октомври 2009, след повече от 60 години разруха, музеят Neues отвори отново врати за широката публика. Той е трета възстановена сграда на т. нар. Остров на музеите в Берлин и подслони колекцията на египетския музей и тази на музея за праистория и история на ранните векове.
Снимка: Nigel's Europe, лиценз

Британският архитект Дейвид Чипърфийлд спечели наградата за съвременна архитектура на Европейския съюз за 2011 година, по-известна като "Мийс ван дер Рое".

Той бе отличен за работата си по ремонта на "Нойес Музеум" в Берлин, в съревнование със Заха Хадид, Жан Нувел и Бернар Тшуми и ще получи наградата на официална церемония през юни в Барселона.

Отличието, което се присъжда на всеки две години, идва година и половина след отварянето на музея през октомври 2009 година.

Обновяването на Нойес Музеум е изключително постижение, коментира председателят на журито Мохсен Мостафави. По думите му много рядко се случва архитектът и клиентът да постигнат успех при изпълнението на толкова сложна и важна работа, особено когато става въпрос едновременно за консервация на стара сграда и строителството на нова.

Дейвид Чипърфийлд, който тази година бе отличен и със златния медал на Кралския институт на британските архитекти RIBA, отбеляза, че реконструкцията на Нойес Музеум е свидетелство за съвместна работа в условията на силно обществено мнение. Резултатът от това е доказателство не само за усилията на екипа професионалисти, но и за ясните и строго очертани ангажименти на възложителя и градските власти в този процес.

Реконструкцията на музиея продължава повече от 10 години.
Музеят е строен в периода 1841 - 1859 година от архитекта Фридрих Аугуст Щюлер. Бомбардировките през Втората Световна война оставят сградата разрушена - цели зали липсват, а други са в много лошо състояние.
След войната има няколко неуспешни опита да се поправи сградата, но в крайна сметка тя остава на произвола на природата. До 1997 година, когато архитектурното бюро на Дейвид Чипърфийлд и Джулиан Харап печелят международен конкурс за възстановяването й.

Основната цел на проекта е да се построят наново липсващите части и да се поправят и възстановят останалите. Оригиналното съчетание от стаи е възстановено, а новите секции създават естествено продължение на старите.
Новите изложбени зали са изградени от големи панели бял бетон смесен с парчета саксонски мрамор. Оформени от същите бетонни елементи са и новите стълбища, които възстановяват оригиналните. Те са разположени сред величествена зала, която е запазила само тухлените си основи без оригиналните орнаменти.
Новото северозападно крило, където са египетският и гръцкият отдел, и южният купол са построени от рециклирани ръчно изработени тухли.

И тази година в 343-те номинации има български проекти.
Те са седем на брой и всички се намират в София: еднофамилна жилищна сграда в Бистрица, дело на архитектите от 4DA, административна и търговска сграда "Източен търговски център" и частното езиково училище "Дорис Тенеди" по проект на "Амфион", бизнес център "Кристал" на архитектурна група "Цонков", "Туинс център"(Аркиграф ЕООД), частната многопрофилна болница в Люлин (студио Десет) и жилищен блок "Бояна" (I/O architects).


Наградата Мийс ван дер Рое се връчва на всеки две години от едноименната фондация и Европейския съюз. Това е една от най-престижните награди за международна архитектура, която отличава креативността и иновациите, както и приноса на европейските специалисти в развитието на новите идеи и технологиите.
Първата награда е в размер на 60 000 долара, връчва се също и специална награда от 20 000 на известен архитект. Отличията ще бъдат връчени на официална церемония на 20 юни.